Friday, March 29, 2013

Blogit.tampere.fi virtuaalivihkoalustana (8lk)

Joulun jälkeen siirryimme käyttämään Tampereen kaupungin omaa blogit.tampere.fi - palvelinta.
Siirtyminen oli melko vaivaton sisänsä, olihan kyse vain siirtymisestä yhdestä WordPressistä toiseen. Muutama pieni ero palveluissa kuitenkin on.


Suurin ero on se, että blogien avaaminen on keskitetty eVarikolle. Pyysinkin siis jokaiselle 8.-luokan oppilaalleni oman fyke-blogin. Minusta tehtiin blogien pääkäyttäjä ja siitä jatkoin eteenpäin. Ennenkuin pystyin lisäämään oppilaan blogin kirjoittajaksi, hänen piti kirjautua blogit.tampere.fi - palveluun opetusverkkon tunnuksilla. Ensimmäisellä kirjautumiskerralla hänelle syntyy käyttäjäprofiili. Profiiliin on lisättävä sähköpostiosoite. Profiilin luominen vaatii hyväksymisen sähköpostin kautta, sama toimintalogiikka oli WordPress.comissakin.  Kun oppilas on saanut profiilinsa kuntoon, voin lisätä hänet ja hänen parinsa blogin kirjoittajiksi. Tämäkin kutsu piti molempien vielä hyväksyä sähköpostin kautta. Käyttöohjeen mukaan blogit.tampere.fi - blogiin pitäisi pystyä lisäämään käyttäjä ilman sähköpostihyväksyntääkin, tosin tämä ei vielä ole ainakaan minulla toiminut. Käytännössä blogien avaaminen ja profiilien tekeminen oli siis aivan yhtä vaivalloista kuin WordPress.comissakin. Ainoa helpotus oli se, että blogit olivat nyt varmasti privaatteja, kun eVarikko oli ne sellaisiksi tehnyt. 

Toinen ero oli sähköpostipäivityksen puuttuminen. Tämä asia kiusasi ainakin niitä oppilaita, jotka olivat jo tottuneet lähettämään kotitehtävänsä kännykällä blogiin. Yritimme saada yhden oppilaan kännykkään asennettua WordPress - sovellusta toimimaan blogit.tampere.fi:n kanssa mutta jostain syystä homma ei vain toiminut (toisella puhelimella homma toimi vallan hyvin). Blogia pystyy katselemaan toki kännykän selaimen kautta mutta kirjoittaminen vaatii erillisen sovelluksen).

Kolmas ero on ehkäpä jopa positiivinen, palveluun voi tallentaa videon! Blogin tilarajoitus on kuitenkin niin pieni (100Mt), että video ei voi olla kovin kummoinen. Tämä on kuitenkin pieni parannus WordPress.comiin nähden. Tarkoitus on kai tallentaa videot Koppaan ja jakaa pelkkä linkki blogissa.

Neljäs ero on siinä, että pystyin tekemään RSS-fiidin omasta blogistani oppilaiden blogiin. Tämä tietysti toimii WordPress.comissakin julkisille blogeille mutta blogit.tampere.fi tukee sitä myös privaattiblogeille. Nyt pystyn siis julkaisemaan artikkeleita omassa blogissani ja oppilaat näkevät nämä oman bloginsa sivupalkissa RSS-fiidin kohdalla. Eli, pystyn lisäämään esim. demovideon blogiini ja jakamaan tämän videon linkin oppilailleni automaattisesti RSS:in avulla.

Viides ero on se, että minun pitäisi pystyä lisäämään Koppa - videoita upotuskoodin avulla artikkeliin, mutta jostain kumman syystä tämä ei vielä ole toiminut. eVarikon - ylläpitäjät pystyvät tähän mutta rivikäyttäjän upotuskoodista joku nappaa osan pois, ja näinhän tapahtuu myös WordPress.comissa...

Kuudes ero on se, että blogit.tampere.fi - palvelussa on huomattavasti vähemmän teemoja, mutta se ei oppilaita haitannut, he vaihtoivat blogin otsikkokuvan ja taustakuvan yhtä näppärästi kuin WordPress.comissakin ja olivat tyytyväisiä (Justin Bieber komeilee taas useammassakin blogissa).

iPadellä blogi toimii yhtähyvin/huonosti kuin WordPress.cominkin kanssa. Kuvia voi lisätä näppärästi vaikka lennossakin (kesken kirjoittamisen voi napata kuvan iPadin kameralla, ja kuva tulee artikkeliin suoraan). Tekstin syöttö kuitenkin jumiutuu aina välillä. Tämä ongelma kuulemma korjautuu lähiaikoina, kun WordPress julkaisee iPadejä tukevan editorin.

No, kannattiko palvelimen vaihtaminen? Kyllä kannatti. Pienistä ongelmista huolimatta opettajan työtä helpottaa se, että oppilaat pääsevät palveluun opetusverkon tunnuksilla. RSS - feed on myös mukava asia, ja aioin yrittää upotettuja Koppa - videoitakin, jahka ongelma saadaan korjattua. Vielä kun Koppaan saisi sellaisen playerin, joka tukisi mobiililaitteita. Nyt videon katselu iPadillä ja puhelimilla tyssää flashin puuttumiseen.

No comments:

Post a Comment